Het verhaal van De Wasbare Luier begint op oudejaarsavond 2015. Ik legde een positieve zwangerschapstest af en werd verplicht om bewust na te denken over de toekomst en wat voor een wereld ik mijn kinderen wou nalaten.

Net als vele andere ouders was ik geshockeerd door de hoeveelheid (luier)afval een kind produceert tot aan de zindelijkheid. 5000 tot 8000 luiers die op de afvalberg belanden en een serieuze impact hebben op het milieu. Ik ging op zoek naar ecologischere alternatieven om mijn kindje een duurzame start te geven. In die zoektocht kwam ik heel veel verschillende merken ecologische wegwerpluiers tegen, maar al vrij snel passeerden ook wasbare luiers. Ik zocht er wat meer informatie over op, begon te lezen, meer te lezen en nog meer te lezen tot ik helemaal enthousiast en overtuigd was. Dat enthousiasme droeg ik over op mijn man en samen besloten we voor wasbare luiers te gaan.

Een keuze waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds iedere dag blij mee ben, want inmiddels draagt ons zoontje van anderhalf de wasbare luiers die we 4 jaar geleden kochten voor onze dochter. We gebruikten tot hiertoe voor 2 kindjes 40 wasbare luiers in plaats van een 9000-tal wegwerpluiers, wat een verschil! Ik werd en word daar heel gelukkig van. 

Omdat we (bij) de eersten waren die een kindje kregen in onze familie en in onze vriendenkring, werden wasbare luiers ook meteen beschouwd als ‘normaal’ of toch zeker als een volwaardig alternatief voor wegwerpluiers. Ondertussen zijn er al heel wat kindjes in onze vriendenkring en het doet goed om te zien dat ongeveer de helft daarvan ook wasbare luiers draagt.Tijdens de zwangerschappen beantwoordden we met veel plezier alle vragen en toonden we welke luiersystemen wij gebruikten.

Het beantwoorden van alle vragen rondom wasbare luiers en helpen met het bepalen van het voor hen beste systeem, werd een echte bron van energie. Dat is ook niet verwonderlijk, met mijn achtergrond van wetenschappelijk onderzoeker en docent.

Tegelijk merkte ik ook dat deze keuzehulp voor velen echt nodig blijkt. De voorbije jaren is het aanbod wasbare luiers enorm toegenomen. Niet alleen de hoeveelheid producenten nam toe, ook de producten en luiersystemen die worden aangeboden. Velen daarvan zijn goede luiers en sommigen zijn helaas minder goed of niet voor iedereen geschikt.

Toen ontstond het idee van de luierkiezer en luiervergelijker. Omdat mijn ideale systeem niet per se jouw ideaal systeem is, ontwikkelde we de luierkiezer. Je beantwoordt een paar vragen en ontdekt zo in enkele klikken de luier die voor jouw situatie de ideale luier is!
In de luiervergelijker kan je in een oogopslag zien wat de belangrijkste verschillen zijn tussen gelijkaardige luiers, overbroekjes, … Wat maakt ieder(e) overbroekje, luier, … uniek en waarom verkopen we ze? 

Deze twee tools vormen de basis van De Wasbare Luier. We willen informeren en helpen juist kiezen. Naast de luierkiezer en luiervergelijker blijven we natuurlijk ook advies op maat aanbieden en beantwoorden we met alle plezier jullie vragen. Na bijna 5 jaar in de luiers te zitten hebben we immers een behoorlijke portie praktijkervaring en zijn we geconfronteerd geworden met veel situaties. Dus is het maar al te fijn om deze kennis met anderen te kunnen helpen! 

Ik kijk ernaar uit om je even enthousiast te maken over wasbare luiers als dat we zelf zijn, en je te ondersteunen waar nodig! 

Lien