Veelgestelde vragen
Producten
Er bestaan luiers in veel verschillende materialen. Wat is het verschil en welk materiaal heb jij nodig?
Kort samengevat:
- Katoen: ideaal als je een degelijke, slijtvaste luier wil die behoorlijk snel droogt. Het absorptievermogen ligt wel iets lager dan bij andere materialen. Je zal je kindje dus wat sneller moeten verversen.
- We kiezen er bij De Wasbare Luier voor om uitsluitend producten aan te kopen die vervaardigd zijn uit gecertificeerd biologisch katoen. Waarom, dat lees je hier.
- Bamboe: doorgaans zachtere luiers dan katoenen luiers, en het absorptievermogen van bamboe ligt zo’n 40% hoger dan katoen. Hierdoor zijn bamboeluiers vaak iets minder dik voor dezelfde absorptie. De droogtijd is wel een stuk langer dan katoen, en bamboeluiers zijn doorgaans iets slijtgevoeliger dan katoen. Dit laatste is echter zéér merkgebonden en we proberen bij De Wasbare Luier te kiezen voor kwaliteitsvolle bamboeluiers die meerdere luierperiodes zouden moeten meegaan.
- Weetje: Bamboe kan nooit biologisch zijn. Waarom, dat lees je hier.
- Hennep: wanneer bamboe niet volstaat qua absorptie (bij nachten of veelplassers) biedt hennep de oplossing. Hennep is een absolute ‘superslurper’, maar heeft een zeer lange droogtijd en de neiging om steenhard te worden (een rondje in de droger doet wonderen, maar het verschil met bamboe blijft zeer groot). Hennep heeft de neiging om behoorlijk te krimpen, maar dat verandert niets aan het absorptievermogen.
- We houden van hennep omdat dit een duurzame grondstof is met een beperkte impact op het milieu. Hier lees je er meer over.
- Microvezel: ideaal als je weinig droogtijd of -ruimte hebt. Omdat microvezel gemaakt wordt van hetzelfde materiaal als fleece (nl polyester), komt het bijna droog uit je wasmachine. Hun absorptievermogen is vergelijkbaar met een spons: ze nemen heel snel vrij veel op (maar niet vergelijkbaar met bamboe of hennep), maar zijn gevoelig aan druk. Een strakke romper, strakke kledij of een draagdoek durven al eens voor lekkage zorgen.
- Het aanbod microvezel is eerder beperkt bij De Wasbare Luier. Waarom, dat lees je hier.
1 kindje in de luiers
Eén kindje gebruikt gemiddeld 6 luiers per dag.
Indien je 2x per week wast, moet je een voorraad luiers hebben voor 4 dagen:
- Na dag 1 heb je 6 vuile luiers.
- Na dag 2 heb je 12 vuile luiers.
- Na dag 3 heb je 18 vuile luiers en doe je ze in de wasmachine.
- Dag 4 gebruik je je laatste 6 luiers terwijl de gewassen luiers drogen.
Gemiddeld heb je dus 24 luiers nodig.
Jonge baby’s gebruiken echter meer luiers, waardoor je in praktijk om de 2 dagen moet wassen ipv om de 3.
Wil je het jezelf comfortabel maken en laat het budget het toe, ga dan voor 30 luiers. Zo moet je iets minder wassen in het begin en heb je meer tijd om je luiers te laten drogen (vb bamboe droogt traag, waardoor je met een beperkt aantal luiers in de winter sneller naar de droger grijpt). Door meer luiers te hebben, zullen de luiers ook minder snel slijten doordat ze wat minder vaak gewassen worden.
Gebruik je een tweedelig systeem? Dan heb je naast je absorberende luiers ook overbroekjes nodig, hier gebruik je er 2 à 3 per dag van (meestal 2 afwisselend overdag, en 1 ’s nachts). Hanteer je bovenstaande wasroutine, dan heb je er slechts 10 nodig om het comfortabel te hebben. Overbroekjes drogen immers super snel, dus ze hoeven geen volledige dag te drogen, dus voor dag 4 hoef je slechts 1 overbroekje extra te voorzien.
Een tweeling in de luiers
Heb je een tweeling? Dan zal je iets sneller moeten wassen (reken op 1 machine extra – 3 x wassen per week) en voorzie je best extra luiers.
- Na dag 1 heb je 12 vuile luiers.
- Na dag 2 heb je 24 vuile luiers en doe je ze in de wasmachine
- Dag 3 gebruik je je laatste 12 luiers terwijl de gewassen luiers drogen.
In dit scenario heb je 36 luiers nodig. Laat het budget het toe, dan opteer je voor 48 luiers en win je een extra dag. Kies je voor een tweedelig systeem, voorzie dan 14 overbroekjes.
Hoewel je zelfs met 48 luiers goedkoper zal uitkomen dan wanneer je wegwerp gebruikt, is die startkost niet evident. Tips om de prijs te drukken: zet wasbare luiers op je geboortelijst, en/of kies voor een budgetvriendelijk systeem. Bijvoorbeeld; tweedelig, met voorgevormde luiers voor ’s nachts, en niet voorgevormde luiers overdag (prefold, losse inlegger, strikluier of hydrofielluier).
2 kindje van verschillende leeftijden in de luiers
Wanneer je geen tweeling in de luiers hebt, maar twee kindjes met weinig leeftijdsverschil, volstaan 30 – 36 luiers. Het oudste kindje zal waarschijnlijk iets minder luiers nodig hebben, en het jongste iets meer. Koop nooit een groot aantal luiers tegelijk bij aan, maar bekijk wat nodig is, misschien kom je er ook met gewoon een wasmachine meer draaien.
Gebruik
Een van de meest gestelde, en vaak een van de eerste vragen op infosessies: ‘wat als mijn kindje poept?’
We weten allemaal wat te doen met stoelgang in een wegwerpluier: met vochtige doekjes de poep afvegen, doekjes in de luier werpen, het geheel oprollen en zo snel mogelijk in de luieremmer!
Dan begrijpen we dat een wasbare luier wat afschrikt: je wil toch geen poep in je luier? Maar je wil ook geen poep van je luier moet schrapen…
Geen nood, geen van beiden is van toepassing:
Voordat je de luier om de billen van je kindje doet, leg je bovenaan op de luier een papieren inlegvel. Wanneer er poep op komt, kan je het vel aan de randen vastpakken en makkelijk in de prullenbak gooien, of uitschudden boven het toilet (let op; de inlegvellen zelf nooit doorspoelen, dit kan ernstige verstoppingen veroorzaken). Moeilijker dan dat is het niet. Opgeruimd staat netjes, zonder dat je je handen vies moet maken!
En ja, natuurlijk krijg je soms te maken met een luierexplosie en zal er stoelgang naast het inlegvel komen. Spoel dan de luier even af, of poets de luier wat af met toiletpapier/billendoekje. Helaas zal dit wel eens voorkomen, maar troost je dan met de gedachte dat je met een wegwerp waarschijnlijk je hele kindje moet wassen, want die houden poep minder goed binnen boord.
Krijgt je kindje uitsluitend borst- of flesvoeding? Dan mag je de luier met poep en al meteen in de luieremmer doen en wassen. Deze poep is zo wateroplosbaar, dat je wasmachine ze er zonder enige moeite uitwast.
Voor de wasinstructies nog eens op een rij, zie hieronder.
Onderhoud
Vuile wegwerpluiers gooi je bij een verschoning in de vuilnisbak en daarmee is het klaar. Vuile wasbare luiers moet je natuurlijk even bewaren. Hoe doe je dat veilig voor je luiers en zonder dat er nare geurtjes vrijkomen?
- Verwijder eventueel het bevuilde inlegvelletje
(indien er enkel geplast is mag je het inlegvel mee wassen) - Bewaar de vuile luier droog in een luieremmer. Gebruik een wasnet in de luieremmer om je luiers makkelijk in de wasmachine te krijgen
(Er wordt wel eens aangeraden om vuile luiers in een emmer water te bewaren, maar dit is niet goed voor je luiers waardoor ze sneller zullen slijten). - De luieremmer kan je afsluiten, of open laten staan. De ervaring leert dat een open luieremmer amper ruikt (behalve bij hoge temperaturen). Werk je met een gesloten luieremmer, dan kan er een sterke geur vrijkomen bij het openen van de emmer.
Gemiddeld 2x per week was je je luiers op volgende manier:
- Korte voorwas (+/- 60 min) op lage temperatuur (20° of 30°) met een beetje wasmiddel en optioneel een schepje (blauwe) biotex als wasversterker.
- Lang wasprogramma op hoge temperatuur (60°). Doseer wasmiddel voor de juiste waterhardheid én zwaar bevuilde was.
Let op: Recente wasmachines zijn zuinig met water. Te zuinig om je wasbare luiers hygiënisch schoon te krijgen. Voeg indien mogelijk bij je luierwas extra water toe.
Gebruik nooit wasverzachter, dit legt een waterafstotend laagje op je absorberende luier, waardoor hij trager en minder gaat opnemen.
Omdat vloeibaar wasmiddel vaak iets van wasverzachter bevat, heeft waspoeder de voorkeur.
Gebruik nooit azijn: het is slecht voor de elastieken in de luiers en bamboevezels worden er door opgelost.
Let op! Wollen overbroekjes vragen een andere wasroutine!!
Met kleine kinderen in huis draai je veel wasjes. Heel veel wasjes. En soms hangt je droogrek helemaal vol, of loopt je timemanagement mis, duurt het drogen van je luiers langer dan gehoopt en dreig je zonder luiers te zitten. Mogen je luiers dan in de droger?
Ja, dat mag onder bepaalde voorwaarden!
De droger is niet zo goed voor het milieu en je portemonnee omdat hij veel energie verbruikt, waardoor we het gebruik ervan afraden. Maar soms kan het gewoon niet anders, dus is het fijn om te weten dat je je luiers er niet mee kapot maakt.
Hou wel rekening met het volgende:
- Net als bij andere stoffen beïnvloedt het gebruik van een droger de kwaliteit van je stoffen luier. Zowel de stof als de elastieken van de luier zullen sneller slijtage vertonen.
- Gebruik bij voorkeur een lage temperatuur: dit beperkt de slijtage.
- Doe NOOIT een wollen overbroekje (of iets anders van wol) in de droger, zelfs op lage temperatuur betekent dit doorgaans het einde van je broekje.
- Vermijd ook overbroekjes van PUL in je droger. Ten eerste hebben ze het niet nodig, want ze drogen super snel, en ten tweede zorgt het voor een enorme slijtage. Komt er toch per ongeluk een keertje een PUL-overbroekje in je droger terecht? Geen paniek, je broekje zal dit overleven, maar maak er zeker geen gewoonte van als je nog lang van je overbroekjes wil genieten.
Het antwoord is helaas nee.
Mensen die wasbaar luieren om ecologische redenen, wassen vaak met een alternatief wasmiddel (wasnoten, Eco Egg, zelfgemaakt wasmiddel). Dat mag, maar niet voor luiers. Je hebt te maken met de sterkst mogelijke vervuiling (urine, stoelgang), en dat vraagt om een krachtig wasmiddel.
Zonder krachtig wasmiddel blijven er zeep-, urine- en stoelgangresten achter in je luier, waardoor je kindje uitslag of ammonia burn kan krijgen met billetjes die tot bloedens toe openliggen.
Het onderhoud van wolwikkels en wollen overbroekjes is anders dan het onderhoud van luiers en overbroekjes uit PUL.
Wol bevat van nature lanoline (‘wolvet’) wat een waterafstotende, en zelfreinigende eigenschap heeft. Niet alleen zijn wolwikkels en wollen broekjes daardoor ideaal als waterdicht overbroekje, maar hoef je ze ook minder vaak te wassen.
Zolang er geen stoelgang op komt, volstaat het om bij een verschonen het wollen overbroekje te laten drogen en goed te laten luchten. Pas wanneer het begint te ruiken na het luchten (meestal om de 10 à 14 dagen), moet je het wassen en daarna (meestal) opnieuw lanoliseren (een badje in lanoline geven).
Hanteer volgende instructies;
- Wollen spullen was je het best met de hand, in koud of lauw water (nooit warmer dan 30°C, ideaal is 20-25°C)
- Gebruik een zacht wolwasmiddel. Het best is een biologisch wasmiddel, waarmee ook de wol verzorgd wordt. Synthetischs wasmiddelen verwijderen vaak veel lanoline uit de wol.
- Wring niet.
- Spoel de overbroekjes na op dezelfde temperatuur.
- Na het uitspoelen knijp je zacht het meeste vocht uit de kleding. Wring niet. Gebruik eventueel twee handdoeken om nog meer vocht uit je overbroekje te krijgen.
- Breng je het kledingstuk voorzichtig terug in zijn vorm.
- Let het broekje liggend te drogen. Zo behoudt het zijn vorm.
- Leg het broekje niet in felle zon of op de verwarming. Ook het gebruik van een droogkast zal het einde van je broekje betekenen, dus ten alle tijden vermijden.
Je kan ook gebruik maken van het wolwasprogramma van je wasmachine. Let in dat geval goed op de temperatuur van het water en stel een laag toerental in (max. 600 toeren). Hou er rekening mee dat een wasmachine je wollen broekje licht kan doen krimpen, ondanks alle voorzorgsmaatregelen.
Na het wassen moet je zowel de wolwikkel als het wolbroekje opnieuw lanoliseren om het weer waterdicht te maken.
Je moet wollen (over)broekjes lanoliseren om ze waterdicht te maken en te verzorgen. Hiervoor gebruik je lanoline, of wolvet. Je kan lanoline in vaste vorm of in vloeibare vorm verkrijgen, maar voor het goed waterdicht krijgen van nieuwe overbroekjes, raden we lanoline in vaste vorm aan.
Hoe lanoliseer je je wollen overbroekjes?
Nieuwe wolbroekjes
- Was het nieuwe broekje met lauw water (20-25°C) met een beetje babyshampoo of wolwasmiddel
- Spoel uit met water op dezelfde temperatuur. Wring niet.
- Doe een klein laagje heet water in een emmer of badje
- Voeg een flinke theelepel lanoline toe en roer totdat de lanoline volledig opgelost is.
- Voeg een druppeltje babyshampoo of wolwasmiddel toe.
- Goed roeren zodat het water een melk witte kleur krijgt.
- Voeg daarna koud water toe, totdat je ongeveer 1 liter lauw water (20-25°C) hebt.
- Leg de wolbroek binnenstebuiten in de oplossing, knijp een beetje zodat de wol de oplossing goed kan opnemen, en laat dit een nacht weken.
- Herhaal dit in totaal twee tot drie keer voor een optimaal resultaat. Maak telkens een nieuwe badje met lanolineoplossing. Tussendoor laten drogen is niet nodig.
- Haal na het lanoliseren de wolbroek uit het water, wring niet, maar knijp het broekje wat uit.
- Draai het terug (van binnenstebuiten tot ‘normaal’) en rol het op tussen een of twee handdoeken.
- Duw stevig op de handdoeken om zoveel mogelijk water uit de wolbroek te krijgen.
- Trek het broekje voorzichtig terug wat in vorm en leg het plat te drogen.
Nooit in de felle zon of op de verwarming laten drogen.
Gebruikte wolbroekjes
De eerste keren lanoliseer je je wollen overbroekjes na iedere wasbeurt. Na een aantal wasbeurten is dit niet meer nodig, en lanoliseer je pas opnieuw wanneer je overbroekje begint te lekken, of wanneer je voelt dat het vettig laagje van het wolvet aan het verdwijnen is.
- Doe een klein laagje heet water in een emmer of badje
- Voeg een flinke theelepel lanoline toe en roer totdat de lanoline volledig opgelost is.
- Voeg een druppeltje babyshampoo of wolwasmiddel toe.
- Goed roeren zodat het water een melk witte kleur krijgt.
- Voeg koud water toe, totdat je ongeveer 1 liter lauw water (20-25°C) hebt.
- Leg de wolbroek binnenstebuiten in de oplossing, knijp een beetje zodat de wol de oplossing goed kan opnemen, en laat een paar uur tot maximum een nacht weken.
- Haal na het lanoliseren de wolbroek uit het water, wring niet, maar knijp het broekje wat uit.
- Draai het terug (van binnenstebuiten tot ‘normaal’) en rol het op tussen een of twee handdoeken.
- Duw stevig op de handdoeken om zoveel mogelijk water uit de wolbroek te krijgen.
- Trek het broekje voorzichtig terug wat in vorm en leg het plat te drogen.