1. Milieu: afvalbesparing
Wegwerpluiers zijn handig: je doet ze aan bij je kindje en na gebruik gooi je ze ‘gewoon’ in de prullenbak. Deze actie doe je echter een aantal keer per dag en dat gedurende 2 à 3 jaar. Dat zijn veel luiers die in de vuilnisbak gooit. Heel veel.
Tot aan de zindelijkheid draagt een kind immers gemiddeld een goede 5000 luiers. Dit aantal kan makkelijk oplopen tot 8000 als je kind pas op later leeftijd (nacht)zindelijk is. Per kind, per luierperiode komt dit neer op 800 tot 1000 kilo afval. In België en Nederland belandt dit soort afval in verbandingsovens.
Dan rijst de vraag: weegt de ‘handigheid’ van wegwerpluiers nog op tegen deze hoeveelheid afval?
Net zoals men volop afstapt van de ‘handige’ single-use plastics (groentenzakjes, plastic bekertjes, plastic bestek, rietjes, …) die jaarlijks voor miljoenen tonnen afval zorgen, zoeken ook steeds meer jonge ouders een alternatief voor die enorme berg luierafval.
En het beste alternatief hiervoor zijn wasbare luiers. In tegenstelling tot 5000 à 8000 wegwerpluiers per kind, heb je slechts 24 tot 32 wasbare luiers nodig die je voor meerdere kindjes/luierperiodes kan gebruiken.
De sorteeranalyse 2013 van het huishoudelijk restafval in Vlaanderen, geeft aan dat het restafval voor 12,01% bestaat uit de hygiënische fractie, met name luiers en incontinentiemateriaal wat neerkomt op gemiddeld 13,2 kg/inw/jaar. De immense afvalberg bij huishoudens maar ook in de zorgsector en kinderdagverblijven blijft een maatschappelijk probleem.
– OVAM (Vlaamse overheidsdienst voor duurzaam afval- en materialenbeheer)