3 redenen om wasbare luiers te gebruiken

1. Milieu: afvalbesparing

Wegwerpluiers zijn handig: je doet ze aan bij je kindje en na gebruik gooi je ze ‘gewoon’ in de prullenbak. Deze actie doe je echter een aantal keer per dag en dat gedurende 2 à 3 jaar. Dat zijn veel luiers die in de vuilnisbak gooit. Heel veel.

Tot aan de zindelijkheid draagt een kind immers gemiddeld een goede 5000 luiers. Dit aantal kan makkelijk oplopen tot 8000 als je kind pas op later leeftijd (nacht)zindelijk is. Per kind, per luierperiode komt dit neer op 800 tot 1000 kilo afval. In België en Nederland belandt dit soort afval in verbandingsovens.

Dan rijst de vraag: weegt de ‘handigheid’ van wegwerpluiers nog op tegen deze hoeveelheid afval?
Net zoals men volop afstapt van de ‘handige’ single-use plastics (groentenzakjes, plastic bekertjes, plastic bestek, rietjes, …) die jaarlijks voor miljoenen tonnen afval zorgen, zoeken ook steeds meer jonge ouders een alternatief voor die enorme berg luierafval. 

En het beste alternatief hiervoor zijn wasbare luiers. In tegenstelling tot 5000 à 8000 wegwerpluiers per kind, heb je slechts 24 tot 32 wasbare luiers nodig die je voor meerdere kindjes/luierperiodes kan gebruiken.

De sorteeranalyse 2013 van het huishoudelijk restafval in Vlaanderen, geeft aan dat het restafval voor 12,01% bestaat uit de hygiënische fractie, met name luiers en incontinentiemateriaal wat neerkomt op gemiddeld 13,2 kg/inw/jaar. De immense afvalberg bij huishoudens maar ook in de zorgsector en kinderdagverblijven blijft een maatschappelijk probleem.

– OVAM (Vlaamse overheidsdienst voor duurzaam afval- en materialenbeheer)

image

2. GEZONDHEID VAN JE KINDJE: GEEN SCHADELIJKE STOFFEN

De huid van baby’s is 5 keer dunner dan die van een volwassene. Deze is nog niet volledig ontwikkeld. Zo staan de huidcellen bij een babyhuidje minder dicht op elkaar, moeten de talgklieren zich nog (verder) ontwikkelen en is de beschermende zuurmantel nog onvolledig. Hierdoor kunnen stoffen van buitenaf makkelijk de babyhuid binnendringen. 

De franse consumentenbond analyseerde in 2016 en 2018 luiers van de meest verkochte merken wegwerpluiers. De resultaten waren enigszins verontrustend: in veel luiers werden (kleine) hoeveelheden giftige stoffen aangetroffen. Het gaat over oa. Glyfosaat (veelbesproken inmiddels verboden pesticide van Monsanto), dioxines, formaldehyde, Tributyl-tin (TBT), … Ze komen terecht in de luiers via de grondstoffen (restanten van pesticiden) en/of zijn het gevolg van het bleken of parfumeren van de luiers. Ook bij ons pleit Test-Aankoop voor strengere controles.

Daarnaast absorberen wegwerpluiers zo goed dat ze het vocht uit de billen van je kindje onttrekken, waardoor de befaamde rode billen/luieruitslag kan ontstaan en je vochtinbrengende of herstellende crème moet smeren.

tere huid babys

Meer en meer mensen zijn bezig om enkel natuurlijke materialen in contact te laten komen met de kwetsbare babyhuid. Bij De Wasbare Luier kiezen we ervoor om uitsluitend aan te kopen bij luierproducenten die beschikken over keurmerken en kwaliteitslabels die garanderen dat er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn in hun eindproducten. Om deze labels te behalen, moeten ze voldoen aan strenge eisen en worden ze regelmatig gecontroleerd door externe instanties. Zo garanderen we dat er geen schadelijke stoffen de tere huid van je baby binnendringen. 

3. KOSTEN: GELDBESPARING

Zelfs inclusief de meerkost voor water en elektriciteit (was- en droogmachine), zijn wasbare luiers doorgaans goedkoper dan wegwerpluiers, ook wanneer je gebruik maakt voor een goedkoop huismerk (Kruidvat, Colruyt, Etos, Albert Heijn, …). 

 

Een schets van de gemiddelde aankoopprijs:

  Per stuk

Aantal nodig

Totaalprijs

A-merk (Pampers*)

€ 0,26 – € 0,56

> 5000

> €1300- €2800

Huismerk (Kruidvat)**

€ 0,18 – € 0,27

> 5000

> €900 – €1350

Wasbare luiers***

€ 30

24 – 32

€ 720 – € 800

 

 

Buiten de aankoopprijs zijn er zowel voor wasbare als voor wegwerpluiers extra kosten:

  • Wegwerp: afvalverwerking, reken op 1 vuilniszak extra per week. Gemiddeld €125 extra per jaar
  • Wasbaar: water en energie. Gemiddeld €100 extra per jaar (afhankelijk van type luier en het gebruik de droogkast)

Extra besparen?

  • In heel wat gemeentes rekenen op subsidies voor de aankoop van wasbare luiers. Niet zeker of er bij jou in de gemeente subsidies gegeven worden? Ga er zeker voor informeren, hoe vaker het gemeentebestuur de vraag krijgt, hoe groter de kans dat ze het overweegt.
  • Bij sommige ziekenfondsen kan je als geboortegeschenk kiezen voor een pakket wasbare luiers. Bij de CM bv. kan je per ouder voor een pakket van 10 prima luiers kiezen. Kiezen allebei de ouders voor het pakket, heb je bijna een volwaardig startpakket! Kleine aantekening hierbij: CM koos jammer genoeg voor luiers die maar tot 10 kg passen. Daarna moet je er alsnog zelf nieuwe aankopen.
   Bij andere ziekenfondsen (Vlaams en Neutraal Ziekenfonds) mag je rekenen op een terugbetaling van 3 x € 100 voor luiers. Dit geldt zowel voor wegwerp- als wasbare luiers. 
  • Je kan wasbare luiers op je geboortelijst/kraamcadeaulijst zetten. Mensen geven liever een vrolijke wasbare luier die alsmaar opnieuw gebruikt wordt, dan een pak pampers dat op een week op is.

Ultieme besparing:

Wasbare luiers kan je voor meerdere kindjes gebruiken. Bij een tweede, derde, vierde, … kind valt de aankoopprijs bijna integraal weg, terwijl wegwerpluiers uiteraard opnieuw aangekocht moeten worden.

 


* Prijs Pampers in Colruyt op 26/04/2023 : €0,26 – €0,56 per stuk, Prijs Pampers (maat 2) op Bol.com tijdens promotie op 26/04/2023: €0,21
** Prijs luiers Kruidvat maat 4 op 26/04/2023
*** Gemiddelde prijs : prijs van een all-in-one , of overbroekje + luier