AIO = All in one:
De naam zegt het al, alles in 1, Je hebt een waterdicht broekje waar de absorberende inlegger in is genaaid. Hierdoor bestaat de luier uit één geheel het lijkt het meest op een wegwerpluier. Het absorptievermogen is aan te passen door er extra boosters in te leggen. Alleen als je kindje meer gaat plassen zal dit systeem lek gevoeliger zijn. Voor de nacht wordt dit systeem niet aangeraden in verband met het absorptievermogen van de luier.
SIO = Snap in one:
Hierbij heb je een waterdicht overbroekje waar je dan een absorberende inlegger in klikt. Als je kindje alleen geplast heeft dan hoeft alleen de inlegger vervangen te worden en bij ontlasting het hele broekje. Een voordeel is dat dit systeem snel droogt. Een nadeel is dat het lek gevoeliger is dan bijvoorbeeld het tweedelig systeem.
Pocket luier:
Bij dit systeem zit er in het waterdichte overbroekje een opening waar je de absorberende inlegger(s) in legt. Hierdoor kan je eenvoudig extra absorptie toevoegen. Bij elke verschoning pak je een volledig nieuwe luier, tenzij je de inleggers/booster los in de luier legt. Dan hoef je alleen de inleggers te vervangen.
Tweedelig systeem:
Dit systeem bestaat uit twee delen. Het absorberende gedeelte en het overbroekje als waterdichte gedeelte. Dit systeem bestaat uit verschillende varianten. Je kan gebruik maken van een vouwluier, hierbij moet je de luier dus zelf nog vouwen, zoals een hydrofiele luier, prefold en strikluier. Daarnaast heb je ook voorgevormde luiers die je kan sluiten met drukknopen of klittenband. Een voorgevormde luier neemt veel vocht op en kan je vaak meer absorptievermogen geven door extra boosters toe te voegen. Hierdoor is de kans op doorlekken heel minimaal. Over al deze absorberende gedeelten moet nog een waterdicht overbroekje. Deze kan bestaan uit PUL/TPU of wol. PUL/TPU wordt vaak overdag gebruikt, hierbij hoef je alleen het overbroekje in de was te doen als deze vies is geworden. Vaak heb je aan 2 overbroekjes per dag genoeg. 1 aan en 1 drogen en aan het einde van de dag doe je ze in de was. Voor de nacht raden we een wolbroekje aan, doordat wol ⅓ van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen is het ideaal voor de nacht om zo doorlekken tot het minimum te beperken.
Nu je weet welke systemen er zijn, kan je gebruik maken van de luierkiezer om je te helpen bij het maken van een keuze. Kom je er nog niet uit, laat het me weten door me een appje te sturen of een mailtje.